Güncel
ErdoÄŸan ABÂ’ye net olun diyecek
Ankara, Avrupa’nın istediği 35 fasıldan 33’ünü fiilen yerine getirmiş durumda. Perşembe günü Brüksel’e gidecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşeceği AB yetkililerine Türkiye’ye karşı net olunmasını, müzakere sürecinin canlandırılması, vize serbestisi sözlerinin tutulmasını isteyecek.
CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın Rusya, Çin, ABD ziyaretlerinin ardından gözler 25 Mayıs’ta yapacağı Brüksel ziyaretine çevrildi. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın NATO zirvesinin ardından Avrupa BirliÄŸi Konseyi BaÅŸkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu BaÅŸkanı Jean-Claude Juncker’le yapacağı görüşmede açılmayan fasıllar, uygulanmayan göçmen anlaÅŸması ve vize serbestisi sorunlarının masaya yatırılması bekleniyor.
ANKARA KRÄ°TERLERÄ°
Türkiye’nin 1963 yılında AB’yle yaptığı ‘ortaklık anlaÅŸması’ ile baÅŸlayan, 1987’de tam üyelik baÅŸvurusu ve 2005’te müzakere sürecinin baÅŸlamasıyla devam eden ‘AB üyelik süreci’, 54’üncü yılı geride bıraktı. Ãœyelik müzakereleri için AB’nin Türkiye’den yerine getirmesini istediÄŸi 35 fasıldan 16’sı açıldı ve 1’i geçici olarak kapatıldı. 14 fasıl, Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin vetosu gerekçesiyle bloke edildi. Açılmayan son iki fasıl ise 33 faslın tamamlanmasının ardından ‘gözden geçirmeyi’ içeriyor. Türkiye, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın da iÅŸaret ettiÄŸi gibi üyelik süreci tamamlanmasa bile istenilen düzenlemeleri ‘Ankara kriterleri’ olarak görerek, mevzuatının neredeyse tamamını AB müktesebatına uyumlu hale getirdi. Yani, terörle mücadele yasası gibi istisnai durumları hariç tutulursa, 33 faslın ekonomik ve siyasi ayaklarını teknik olarak fiilen yerine getirmiÅŸ durumda.
TEKNİK DEĞİL, SİYASİ KARAR
Hatta, açılan 16 faslından Åžirketler Hukuku, Ä°ÅŸletme ve Sanayi Politikası, Trans-Avrupa AÄŸları, Tüketicinin ve SaÄŸlığın Korunması, Mali Kontrol gibi beÅŸ fasılda 7 kapanış kriterini Türkiye’nin yerine getirdiÄŸi bizzat Komisyon tarafından yazılı olarak da teyit edildiÄŸi halde, ‘fasıllar kapatılmıyor’. Uzmanlara göre bu teknik deÄŸil siyasi bir karar ve AB bu fasılları açar veya kapatırsa, Türkiye’nin kısa sürede üye olarak kabul edilmesi gerekecek.
‘Avrupa almayız diyemez’
Ä°zmir Katip Çelebi Ãœniversitesi öğretim üyesi ve AB uzmanı Doç. Dr. Kerem Batır, Türkiye ÅŸartları karşılasa da AB’nin Türkiye’yi üye yapmamak için farklı nedenler öne sürdüğüne dikkat çekti. Batır, “Ekonomik kriterler yerine getirilmiÅŸ durumda, mevzuatların büyük çoÄŸunluÄŸu da. AB, isterse Türkiye’yi çok kısa sürede üye yapabilir. Ancak AB Türkiye’yi oyalıyor ve ‘Türkiye sorumluluklarını yerine getirmiyor’ diyerek sanki üyelik sürecinin tamamlanmasında sorumluluk Türkiye’deymiÅŸ gibi gösteriyor. 2005’ten bu yana çok sayıda fasıl baÅŸlığını bloke ettiler, açılanları kapatmadılar. Ä°liÅŸkiler artık gerçekçi bir profile oturtulmalı. Açık açık ‘sizi üye yapmayacağız’ desinler. Bunu diyemezler çünkü o zaman iki yüzlülüklerini ve Türkiye’yi bugüne kadar kandırdıklarını kabul etmiÅŸ olurlar” dedi.
ErdoÄŸan’dan Brüksel’e çıkarma
Diplomasi kaynaklarına göre CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın AB’li muhataplarıyla yapacağı görüşmelerde Türkiye’ye karşı net olunmasını, üyelik müzakereleri sürecinin canlandırılması, göçmen anlaÅŸması ve vize serbestisi sözlerinin yerine getirilmesini istemesi bekleniyor.
VÄ°ZE SERBESTÄ°SÄ°
Avrupa BirliÄŸi, DEAÅž ve PKK ile mücadele eden Türkiye’den terörle mücadelesi yasasının yumuÅŸatılması gibi gerekçelerle Türkiye’ye söz verdiÄŸi vize serbestisi anlaÅŸmasını yürürlüğe koymadığı gibi, göçmen anlaÅŸması için söz verdiÄŸi Suriyeli göçmenlere yönelik 3+3 milyar euroluk mali yardımın da sadece 700 milyonu bugünü kadar Türkiye’ye iletmiÅŸ bulunuyor.
TESCÄ°LLÄ° AVRUPA ÃœYESÄ°
Türkiye ile AB arasında 1963’te yapılan anlaÅŸmayla “Türkiye’nin Avrupa üyesi olduÄŸu tescil edilmiÅŸtir. Buradaki mesele, Türkiye’nin AB aygıtının içinde olup olmamasıdır” diyen Doç. Batır, Türkiye’nin AB üyesi olmasının 400 milyonu aÅŸkın bir pazarda serbest dolaşım ve AB topluluÄŸu üyesi imajı açısından önemli olduÄŸunu söyledi.
STAR
Henüz yorum yapılmamış.